Gösta Westerberg möbel

VÅR HISTORIA

Historien om Gösta Westerberg Möbel tog sin början 1942, då grundaren, ägaren och tapetseraren Gösta Westerberg tillsammans med sin fru Britta slog upp portarna till möbelbutiken på Kungsholmen i Stockholm. Sedan starten har det sålts kvalitetsmöbler och inredning i samma trivsamma lokalerna i hörnet mellan Fleminggatan och Pipersgatan.

Möbelhandlaren Gösta Westerberg var den som introducerade Alvar Aaltos möbler i Sverige. Han blev senare generalagent för firman Artek, som producerade den finske arkitektens möbler. Formgivaren Arne Norell började som verksmästare hos Gösta Westerberg och formgav fåtöljen ”Gary” (Tummen), för Gösta Westerbergs möbler år 1952.

Gösta Westerbergs dotter Evy hade utbildat sig till inrednings- och möbelarkitekt i Köpenhamn hos bland annat Finn Juhl och arbetade i sin fars möbelbutik. Evy designade många möbler under årens lopp, till exempel soffor, stolar, bord och bänkar. Hon ritade också en populär barnserie på 60-talet som döptes till ”Kristina” efter hennes egen dotter. Den såldes med stor framgång under några år inte bara här i Sverige utan gick även på export. Bland de utländska återförsäljarna fanns Bloomingdale’s i New York och Les Galeries Lafayette i Paris.

Gösta Westerberg Möbel sedan 1942

Ren skandinavisk design

Efter sin far Gösta Westerberg tog dottern Evy och hennes make över driften av butiken. Paret lyckades under 1960- och 70-talet att sätta Gösta Westerberg Möbel på kartan för god design. Evy älskade den svala, avskalade, moderna inredningsstilen, något hon också gick i bräschen för som skribent och tecknare i tidningen Femina. Butiken blev en av de modernaste i Stockholm och dess kännetecken var den rena skandinaviska designen.

Under sina resor som Evy och hennes man gjorde i Europa under 70-talet fann de den franska ”LC-stolen”. Än idag är butiken den enda som erbjuder LC-stolen, där LC inte står för formgivaren utan är initialerna till den franska arkitekten Le Corbusier, som har använt sig av stolen i många av sina projekt.

Gösta Westerberg Möbel drevs vidare i familjen i en tredje generation av Evys dotter Kristina och hennes man Yngve.

Egen design håller än idag

Efter att butiken drivits av tre generationer inom samma familj, såldes den till extern köpare 2002. Under årens lopp har Gösta Westerberg Möbel stolt kunnat presentera många klassiker som än idag håller sin unika design. Än idag tillverkar vi soffklassikerna ”Anna” och ”Johanna” som Evy Westerberg-Lindqvist designade under 1970-talet. Sofforna finns i flera storlekar och i olika klädsel. Vi arbetar ständigt med vårt utbud av möbler och uppdaterar vårt sortiment med spännande och inspirerande nyheter.

Nu vänds ett nytt blad och den fortsatta historien om Gösta Westerberg Möbel skrivs tillsammans med nya ägare.

Johanna

Anna