Fanerad och massivt trä – lackbehandlat

Regelbunden skötsel: Torka med fuktig trasa och eventuellt något milt rengöringsmedel. Torka sedan torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial i.

Heta föremål som kommer i kontakt med en lackad yta samt vätska som ej torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En lackad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor, jack och dylikt.

Fanerad och massivt trä – oljebehandlat

Regelbunden skötsel: Torka med en fuktig trasa. Torka sedan torrt med en trasa. Använd ej förtunning eller starka rengöringsmedel. Fanerad oljad yta är speciellt känslig för vätska. Träets fiber reser sig vid kontakt med vatten och ytan känns då sträv. Heta föremål som kommer i kontakt med en oljad yta samt vätska som ej torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En oljad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor, jack och dylikt.

Vid behov: Då träet känns torrt eller något märke har uppkommit, olja in möbeln med linolja och slipa med fint sandpapper (nr 240) i träets längdriktning. Torka sedan bort överflödig olja, polera torrt med en bomullstrasa som inte luddar av sig. Låt möbeln sedan stå att torka i minst ett till två dygn. För bästa resultat bör inoljning ske en till två månader efter inköp samt minst en gång per år.

Tänk på att trasor som är indränkta i linolja utvecklar så mycket värme när de torkar, att de mycket lätt självantänds. Låt dem torka helt släta på ett ”säkert” ställe eller bränn dem helst. När oljan torkat är risken för självantändning borta.

Laminatyta

Regelbunden skötsel: Torka med fuktig trasa och något milt rengöringsmedel. Torka sedan torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial i. Ej heller stålull, skurpulver, slipande svampar och liknande eftersom de ger blanka fläckar på de ytor som rengjorts.

Vid behov: Vid fläckar som t.ex. vin, blompollen etc. använd aceton eller T-röd torka därefter med lätt fuktig trasa och sedan torrt med torr trasa. Vid kraftig nedsmutsning av strukturerade ytor, använd en mjuk borste vid rengöring. En yta av laminat är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor, jack och dylikt.

Såpat trä

Såpa trä istället för olja för att ge trät en gråaktig karaktär istället för oljans gulaktiga. Lägg tvålflingor i vatten (de löses upp). Doppa och vrid ur en trasa, använd både för rengöring och underhåll.

Om trät reser sig, kan man ta ett fint sandpapper och slipa av topparna.

Skifferskiva

Regelbunden skötsel: Torka av med såpavatten. Använd trasa som inte luddar av sig.

Vid behov: Använd skifferolja (finns i välsorterade målarbutiker) – smörj in och torka av för att få en glansigare yta. Använd ej starka rengöringsmedel.

Läder

Regelbunden skötsel: Dammsug möbeln med mjuk borstmunstycke eller torka av den med en mjuk trasa.

Vid behov: Fläckar som är vattenlösliga baddas lätt och sugs upp med en ren natursvamp eller bomullstuss. Använd rent vatten och en oparfymerad tvål. Gnid ej bort smutsen.Ett par gånger per år eller alltid efter tvätt, är det lämpligt att behandla lädret med någon närande, infettande och fuktbevarande kräm. Din möbelhandlare kan hjälpa dig.Placera aldrig möbeln i direkt solljus och undvik att ställa den intill en värmekälla. Använd aldrig kemiska fläckborttagningsmedel.

Textilimpregnering

Skyddar effektivt de flesta textilier mot fläckar från mat och dryck. Impregneringen gör även textilerna lättare att hålla rent. Dammsug textil före behandling. Skaka flaskan och spraya på cirka 30 cm avstånd i jämt och regelbundet över ytan som ska behandlas.

OBS! Testa på en liten del av ytan innan. Låt torka någon timme innan textilen tas i bruk.

Har du andra frågor kring skötsel av våra möbler är du välkommen att kontakta oss i butiken info@gwm.se eller 08-652 04 20.