Skötselråd

Hållbarhet är viktigt!

De möbler du köper hos oss kan hålla i många år om du tar hand om dem.

Här har vi försökt sammanfatta hur du skall ta hand om olika material och ger dessutom lite tips på bra produkter för ändamålet.

Trämaterial

Rent obehandlat trä är vackert men med olika behandlingar så får man en hållbarare yta. Det finns olika sätt att grundbehandla trä. Var noga med att veta hur ditt trä är behandlat från början det avgör hur du ska fortsätta behandla det framöver.

Såpa

Om du har en möbel med en såpad träyta blir träet allt vackrare och tåligare med åren. Den rena såpan ger om man jämför med opigmenterad olja en lite gråare yta än oljans mer gula. Förutsatt att du tar hand om det på rätt sätt från början. Såpade bordsytor bör såpas  regelbundet, Till en början oftare kanske till och med en gång i veckan. Men om ytan inte utsätts för lika mycket slitage kan man minska frekvensen en aning. Tänk så här, om det är en yta du rör mycket vid och som du dessutom torkar av med fuktig trasa ofta så bör du behandla den därefter. Såpan gör mer än håller ytan ren den återfettar också träet och med tiden kommer din möbel mättas och du behöver inte behandla det lika ofta om än regelbundet.

Hur gör man?

Blanda såpflingor med varmt vatten enligt instruktioner på förpackningen. Tänk på att inte överdosera eftersom det kan missfärga träet. Hös Gösta Westerberg säljer vi Malin i Ratans tvålflingor som fungerar utmärkt för detta.

Du kan använda en grov trasa, eller en scotch brit vit med såpalösningen när du skurar bordet i träets riktning. Eftertorka med ljummet vatten och trasa. Fettfläckar kan vara svåra att få bort vid första försöket men brukar försvinna andra gången. Om trät reser sig, kan man ta ett fint sandpapper och slipa av topparna.

Tips!

Använd gärna en vanlig såpa när du städar det gör rent och är skonsamt mot bordet och miljön. Hos Gösta Westerberg säljer vi Källans Linoljesåpa som vi tycker jätte mycket om!

Olja

Fanerad och massivt trä – lackbehandlat

Regelbunden skötsel: Torka med fuktig trasa och eventuellt något milt rengöringsmedel. Torka sedan torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial i.

Heta föremål som kommer i kontakt med en lackad yta samt vätska som ej torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En lackad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor, jack och dylikt.

Fanerad och massivt trä – oljebehandlat

Regelbunden skötsel: Torka med en fuktig trasa. Torka sedan torrt med en trasa. Använd ej förtunning eller starka rengöringsmedel. Fanerad oljad yta är speciellt känslig för vätska. Träets fiber reser sig vid kontakt med vatten och ytan känns då sträv. Heta föremål som kommer i kontakt med en oljad yta samt vätska som ej torkas upp omgående kan orsaka missfärgningar. En oljad yta är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor, jack och dylikt.

Vid behov: Då träet känns torrt eller något märke har uppkommit, olja in möbeln med linolja och slipa med fint sandpapper (nr 240) i träets längdriktning. Torka sedan bort överflödig olja, polera torrt med en bomullstrasa som inte luddar av sig. Låt möbeln sedan stå att torka i minst ett till två dygn. För bästa resultat bör inoljning ske en till två månader efter inköp samt minst en gång per år.

Tänk på att trasor som är indränkta i linolja utvecklar så mycket värme när de torkar, att de mycket lätt självantänds. Låt dem torka helt släta på ett “säkert” ställe eller bränn dem helst. När oljan torkat är risken för självantändning borta.

Laminatyta

Regelbunden skötsel: Torka med fuktig trasa och något milt rengöringsmedel. Torka sedan torrt med en torr trasa. Använd ej rengöringsmedel med slipmaterial i. Ej heller stålull, skurpulver, slipande svampar och liknande eftersom de ger blanka fläckar på de ytor som rengjorts.

Vid behov: Vid fläckar som t.ex. vin, blompollen etc. använd aceton eller T-röd torka därefter med lätt fuktig trasa och sedan torrt med torr trasa. Vid kraftig nedsmutsning av strukturerade ytor, använd en mjuk borste vid rengöring. En yta av laminat är ömtålig för vassa föremål som kan orsaka repor, jack och dylikt.

Skifferskiva

Regelbunden skötsel: Torka av med såpavatten. Använd trasa som inte luddar av sig.

Vid behov: Använd skifferolja (finns i välsorterade målarbutiker) – smörj in och torka av för att få en glansigare yta. Använd ej starka rengöringsmedel.

Läder

Regelbunden skötsel: Dammsug möbeln med mjuk borstmunstycke eller torka av den med en mjuk trasa.

Vid behov: Fläckar som är vattenlösliga baddas lätt och sugs upp med en ren natursvamp eller bomullstuss. Använd rent vatten och en oparfymerad tvål. Gnid ej bort smutsen.Ett par gånger per år eller alltid efter tvätt, är det lämpligt att behandla lädret med någon närande, infettande och fuktbevarande kräm. Din möbelhandlare kan hjälpa dig.Placera aldrig möbeln i direkt solljus och undvik att ställa den intill en värmekälla. Använd aldrig kemiska fläckborttagningsmedel.

Textilimpregnering

Skyddar effektivt de flesta textilier mot fläckar från mat och dryck. Impregneringen gör även textilerna lättare att hålla rent. Dammsug textil före behandling. Skaka flaskan och spraya på cirka 30 cm avstånd i jämt och regelbundet över ytan som ska behandlas.

OBS! Testa på en liten del av ytan innan. Låt torka någon timme innan textilen tas i bruk.

Har du andra frågor kring skötsel av våra möbler är du välkommen att kontakta oss i butiken info@gwm.se eller 08-652 04 20.